• FRI FRAKT ÖVER 499:-
HEMLEVERANS 149:-

Posters vs Fine Art Prints Tavlor

Till vänster en Fine Art Print – till höger en Poster/Affisch.


Fine Art Print vs Poster. Vad är skillnaden?

Bilden ovan visar skillnaden på en Fine Art Print och en Poster. Hur kan det bli så olika resultat när ursprungsbilden är densamma? En av förklaringarna är att en svartvit poster trycks med endast en svart färg medan en Fine Art Print trycks med 3 olika svarta färgtoner vilket gör att en Fine Art Print får en djupare svart färg och att detaljerna i bilden lyfts fram på ett bättre sätt. Men det finns så mycket mer som skiljer en Fine Art Print från en Poster. Här följer en kort beskrivning:


Vad kännetecknar en Poster?

De flesta företag som erbjuder tavlor säljer posters/affischer idag. Det beror på att en poster är billig att producera i jämförelse med en Fine Art Print. En poster massproduceras oftast i stora upplagor och trycks med en enklare tryckmetod som heter Offset. I tryckprocessen används endast 4 färger, medan en Fine Art Print trycks med betydligt fler färger för att komma så nära ursprungsbilden som möjligt.


Kort hållbarhet

En poster trycks oftast på ett så kallat premiumpapper. Hållbarheten för en poster är tyvärr inte så lång. Färgerna bleknar och pappret åldras ganska fort.


Vad kännetecknar en Fine Art Print?

En Fine Art Print trycks med en avancerad tryckmetod som heter Giclée Fine Art, kallas även för pigment print eller konsttryck. I tryckprocessen används 6 till 12 färger vilket gör att bildmotiven får ett extra färgdjup, flera olika färgnyanser och fin detaljrikedom. Konstnärer och konstgallerier världen över använder Gicléetryck när de ska reproducera sina konstverk. Tryckmetoden anses vara den bästa idag.


Lång hållbarhet

Pappret som används är ett högklassigt konsttryckpapper som är extremt motståndskraftigt mot åldrande. Även färgerna man trycker med är åldersbeständiga vilket innebär att en Fine Art print har en hållbarhet på över 100 år under normala ljusförhållanden.